SERO - MAKOWIEC

SERO - MAKOWIEC

SERO-MAKOWIEC
SKŁADNIKI;
1 kg sera(ja kupuje w Lidlu Speisequark)jest znakomity na sernik
6 jajek
1 szklanka cukru (moze byc tez puder)
100g margaryny
2 lyzki mąki zwyłej tortowej.
2 lyzki skorek z pomarancza(jezeli ktos nie ma gotowych, to skorke pokroic w
drobna kosteczke wsypac ze 2 lyzeczki cukru,podlac troche wody i dusic na
malym ogniu az wyparuje woda.Odstawic do wystygniecia)
2 lyzki drobno pokrojonych suchych moreli
50g rodzynek (namoczyc,a potem dobrze odcisnac)
1 cytryna
1 cukier waniliowy
1 paczka zwyklych herbatnikow (ja spod formy wykladam herbatnikami)
troche olejku arakowego.

Wykonanie:

Margaryne utrzec z cukrem i wanilia,dodawac kolejno zoltka i
ucierac,nastepnie ser,2 lyzki maki i ucierac.
(jezeli ser bedzie normalny trzeba przekrecic dwa razy przez maszynke) Gdy
ser bedzie dobrze polaczony z zoltkami dodac:troche olejku arakowego,na
drobnej tarce obetrzec skorke z cytryny,dodac rodzynki,morele,skorke z
pomarancza,wszystko wymieszac.
Do bialek dodac szczypte soli i ubic dobrze piane,polaczyc z masa serowa
delikatnie mieszajac.Przelozyc do foremki wysmarowanej margaryna i wylozonej
herbatnikami.Puszka gotowej masy makowej .
dodalam do niej sparzonych rodzynek ,orzechów włoskich garść pokrojonych daktyli i skórkę pomarańczową. Na wylany sernik ułożyłam łyżką mak, co kawałek sporą łyżkę.Zapewniam ze warto było ,mam dwa smaki w jednym cieście ,niebo w gębie .
Piec w rozgrzanym piekarniku 175 stopni przez 50 minut i 60 minut w 110 stopniach .Zapewniam tak pieczony sernik nie opada.po upieczeniu rozprowadzić masę krówkową i posypać orzechami włoskimi.

dodane na fotoforum:

umila

umila 2011-02-15

pysznie wygląda....

anet36

anet36 2011-04-10

Jakie apetyczne ciacho.....:))

dodaj komentarz

kolejne >