ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem, kotleciki z kurczaka w

ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem, kotleciki z kurczaka w

Ziemniaki zapiekane z serem

Składniki

5 ziemniaków po 125 g
po 1 łyżce soli i kminku
1 cebula
50 g bekonu
3 łyżki masła
250 g pieczarek
4 łyżki natki pietruszki
1 jajko
100 g tartego ementalera
biały pieprz
Sposób przygotowania

1

Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie z kminkiem. Opłukać w zim­nej wodzie i odstawić do odparo­wania. Przekroić wzdłuż, łyżką wydrążyć miąższ, który drobno pokroić.
2

Obraną cebulę posiekać. Bekon pokroić w kostkę i podsmażyć, by byt chrupiący. Dodać łyżkę masła i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Grzyby drobno pokroić, smażyć 2 minuty i dodać natkę pietruszki.
3

Miąższ z ziemniaków, grzyby, jajko oraz ser wymieszać, posolić i opró­szyć pieprzem. Wydrążone ziem­niaki napełniać farszem. Na wierz­chu ułożyć warstwę cebuli i beko­nu.
4

Ziemniaki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypać wiórkami masła i zapiec.

Kotleciki z piersi kurczaka
składniki:

Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 łyżka
papryka - 1 sztuka
pieczarki
jajka - 4 sztuki
mąka - 3 łyżki

sera żółtego - 30 dekagramów
pieprz
natka pietruszki
masło lub margaryna do smażenia
olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1

Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz, a następnie pokrój w kostkę.
2

Paprykę, pokrój na mniejsze kawałki niż kurczaka. Ser żółty zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki posiekaj.
3

Pieczarki po oczyszczeniu, pokrój w plastry i podsmaż na maśle lub margarynie. Odstaw do ostygnięcia i odsącz z soku.
4

Piersi kurczaka wymieszaj z papryką, serem, pieczarkami i natką. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr .
5

Jajka roztrzep, wymieszaj z mąką i zalej kurczaka z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma.
6

Powstałe „ciasto” wylewaj porcjami na rozgrzany olej i smaż jak zwykłe kotlety.