Ziemniaki zapiekane z serem
Składniki
5 ziemniaków po 125 g
po 1 łyżce soli i kminku
1 cebula
50 g bekonu
3 łyżki masła
250 g pieczarek
4 łyżki natki pietruszki
1 jajko
100 g tartego ementalera
biały pieprz
Sposób przygotowania
1
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie z kminkiem. Opłukać w zimnej wodzie i odstawić do odparowania. Przekroić wzdłuż, łyżką wydrążyć miąższ, który drobno pokroić.
2
Obraną cebulę posiekać. Bekon pokroić w kostkę i podsmażyć, by byt chrupiący. Dodać łyżkę masła i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Grzyby drobno pokroić, smażyć 2 minuty i dodać natkę pietruszki.
3
Miąższ z ziemniaków, grzyby, jajko oraz ser wymieszać, posolić i oprószyć pieprzem. Wydrążone ziemniaki napełniać farszem. Na wierzchu ułożyć warstwę cebuli i bekonu.
4
Ziemniaki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypać wiórkami masła i zapiec.
Kotleciki z piersi kurczaka
składniki:
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 łyżka
papryka - 1 sztuka
pieczarki
jajka - 4 sztuki
mąka - 3 łyżki
sera żółtego - 30 dekagramów
pieprz
natka pietruszki
masło lub margaryna do smażenia
olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz, a następnie pokrój w kostkę.
2
Paprykę, pokrój na mniejsze kawałki niż kurczaka. Ser żółty zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki posiekaj.
3
Pieczarki po oczyszczeniu, pokrój w plastry i podsmaż na maśle lub margarynie. Odstaw do ostygnięcia i odsącz z soku.
4
Piersi kurczaka wymieszaj z papryką, serem, pieczarkami i natką. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr .
5
Jajka roztrzep, wymieszaj z mąką i zalej kurczaka z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma.
6
Powstałe „ciasto” wylewaj porcjami na rozgrzany olej i smaż jak zwykłe kotlety.