Faszerowane pieczone pomidory

Faszerowane pieczone pomidory

Składniki:

8 dużych dojrzałych pomidorów
100 g ryżu
1 czerwona cebula
2 łyżki masła
4 pieczarki
Sól i ognista mieszanka przypraw
natka pietruszki

Przygotowanie:

Z każdego pomidora ścinamy wierzch, łyżeczką ostrożnie wydrążamy ze środka miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki, pomidory odwracam i układamy na ręczniku papierowym, by odciekły.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekane pieczarki i pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę, lekko je rumienimy.
Dodajemy ugotowany na sypko ryż, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw, dokładnie mieszamy.
Powstałą masą nadziewamy pomidory, na wierzchu każdego pomidora układamy ścięty wcześniej wierzch.
Przekładamy pomidory do podłużnej blaszki wysmarowanej masłem przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 min. Podajemy na ciepło z kotlecikami z grilla.