Mini bezy

Mini bezy

Składniki na bezy (60 sztuk):

3 białka
szczypta soli
150 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli mikserem na najwyższych obrotach. Dla pewności polecam sprawdzić ich sztywność odwracając pojemnik do góry dnem. Następnie stopniowo dodajemy cukier po jednej łyżce, cały czas ubijając i czekając za każdym razem aż cukier się rozpuści. Na końcu nie przerywając ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Czasami dodaję sok z cytryny, tym razem tego nie zrobiłam.

Masę bezową przekładamy do rękawa silikonowego z karbowaną końcówką i wyciskamy na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną.

Suszymy około 60 – 70 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC, my lubimy niezbyt wysuszone bezy, ale jak ktoś lubi inne może wydłużyć czas suszenia. Nie polecam natomiast zwiększania temperatury, gdyż bezy mogą ściemnieć