Stek T-Bone z konfiturą z czerwonej cebuli i sałatką z rukoli...

Stek T-Bone z konfiturą z czerwonej cebuli i sałatką z rukoli...

Składniki:

T-Bone

Stek;
Pieprz;
Sól;
Rozmaryn;
Oliwa;
Masło.

Konfitura z czerwonej cebuli:

4 duże czerwone cebule;
4 łyżki miodu;
6 łyżek octu balsamicznego;
Czerwone wino, na oko;
Oliwa;
Tymianek;
Ząbek czosnku;
Sól;
Pieprz.

Sałatka:

Rukola
Ser kozi
Rzodkiewka
Pomidor
Sos – oliwa + sok z cytryny + posiekana szalotka + ocet jabłkowy + miód + sól + pieprz

Przygotowanie.
Przed gotowaniem, wyciągnij mięso z lodówki, umyj, osusz i pozostaw na talerzu, by osiągnęło temperaturę pokojową.

W międzyczasie możesz przygotować konfiturę z cebuli, która jest obecnie moją obsesją :)
Posiekaj cebulę i czosnek.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zmniejsz gaz.

Zeszklij cebulę, posól ją i popieprz. Dodaj czosnek i tymianek.
Dodaj miód, przemieszaj i wlej ocet balsamiczny.

Dolej „na oko” czerwonego wina. Im więcej, tym dłużej będzie się redukować.
Poczekaj, aż wszystko lekko odparuje.
Przełóż konfiturę do miski.
Wymieszaj masło z posiekanym rozmarynem i czosnkiem.

Mięso obficie popieprz, jeszcze nie sól.

Umyj i osusz rukolę, wymieszaj sos do sałatki w małym słoiczku.

Odpal piekarnik na 250 stopni.
Możesz natrzeć mięso przeciętym na pół ząbkiem czosnku.

Rozgrzej maksymalnie patelnię grillową (polecam żeliwną, którą można wstawić do piekarnika).

Posól mięso i wrzuc na patelnię i smaż z obu stron po 2 minuty.
Następnie posmaruj mięso masłem z rozmarynem i przełóż patelnię do nagrzanego piekarnika i zostaw ją w nim na 5 minut.

Wymieszaj sałatkę z sosem, pomidorami i rzodkiewką, a następnie udekoruj serem kozim.
Wyciągnij patelnię z piekarnika, zdejmij z niej stek i pozwól mu odpocząć kilka minut.
Podawaj z czerwonym winem ;)