Stek z rostbefu z grillowanymi zielonymi szpragami i rukolą.

Stek z rostbefu z grillowanymi zielonymi szpragami i rukolą.

Składniki:

Stek z rosbefu (ten miał ok 250g);
Szparagi zielone – kilka sztuk;
Garść rukoli;
Oliwa;
Pieprz;
Sól;
łyżka masła.

Przygotowanie:
Mięso umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym i odstaw na 1.5 godziny przed przygotowaniem, by osiągnęło temperaturę pokojową.

Umyj rukolę i pozostaw do osuszenia.

Szparagi umyj, oderwij im dupki, natrzyj oliwą i lekko posól.

Rozgrzej patelnię grillową i wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika naczynie żaroodporne.

Jeśli Twoją patelnię można wstawić do piekarnika, odpuść naczynie.
Natrzyj mięso pieprzem i oliwą.
Przed samym smażeniem dodaj sól.

Mięso grilluj po 2 minuty z każdej strony.

Dodaj szparagi.
Pamiętaj, by obsmażyć również brzegi rostbefu.

Ułóż wszystko na gorącym naczyniu żaroodpornym, dodaj łyżkę masła i piecz przez 5 – 10 minut, w zależności o tego, jaki stopień wysmażenia chcesz uzysykać.
Możesz oczywiście podać je z ziemniakami, jajkiem w koszulce, albo nawet z sosem holenderskim – będzie wtedy jednak masakrycznie ciężkie;)