Stek z polędwicy wołowej przyrządzany w trzech naczyniach.

Stek z polędwicy wołowej przyrządzany w trzech naczyniach.

Składniki:

stek – polędwica wołowa 200g;
oliwa extra vergine;
masło;
dwa ząbki czosnku;
świeżo mielony pieprz;
gruboziarnista sól;
rukola;
krem balsamiczny.

Przygotowanie:
Polędwicę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Wytnij białe błony i pozwól mięsu osiągnąć temperaturę otoczenia.
Posyp mięso świeżo mielonym pieprzem.
Włącz piekarnik na 160 stopni i wstaw do niego naczynie żaroodporne.

Roztop łyżkę masła na patelni i wrzuć na nią dwa rozgniecione ząbki czosnku.
Kiedy czosnek zacznie pachnieć i się rumienić, zdejmij go z patelni i dodaj łyżkę oliwy.
Połóż mięso na środku patelni.
Smaż każdą ze stron po trzy minuty – nie ruszaj mięsa.

Rozgrzej patelnię grillową.

Obsmaż brzegi mięsa.
Wrzuć mięso na patelnię grillową i smaż po 20 sekund z każdej strony.

Włóż stek do nagrzanego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 6 minut.

Umyj rukolę, lekko posól i polej delikatnie oliwą i kilkoma kroplami kremu balsamicznego.

Wyjmij mięso i posól z obu stron (dopiero na koniec używamy soli).