Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-ko...

Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-ko...

SKŁADNIKI

\"makaron\":
6 cukinii średniej wielkości o wadze ok. 1 kg
sól
sok z połowy cytryny
masło do wysmarowania naczynia

pulpeciki:
1/2 kg mielonego drobiowego mięsa
1 cebula
10 dag fety
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego koperku
jajko
2 łyżki tartej bułki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

sos:
1 szklanka kwaśnej śmietany co najmniej 18%
2 łyżki drobno posiekanego koperku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz



Z cukinii odetnij końcówki, pokrój wzdłuż (za pomocą obieraczki do warzyw) na na cienkie długie plastry.
Zagotuj w garnku sporo wody. Posól ją i dodaj sok cytrynowy. Włóż cukinię i gotuj przez minutę. Wyjmij, odsącz i odstaw na bok.
Wszystkie składniki na pulpeciki włóż do miski i wymieszaj na jednolitą masę. Formuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucaj na 3 minuty do gotującej się wody. Ugotowane przełóż na talerz.
W rondelku zagotuj śmietanę i trzymaj na mały ogniu aż odparuje 1/4 jej objętości. Dodaj koperek, dopraw solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim połowę plastrów cukinii, na niej ułóż pulpeciki, pomiędzy nie włóż pozostałą cukinię. Całość zalej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Danie po 15-20 minuta będzie gotowe do pałaszowania.
Podawaj ten \"makaron\" z ryżem ugotowanym na sypko lub młodymi ziemniaczkami z wody. Oczywiście z soczystą sałatką!