Sałatka Cezar - wersja fit :)

Sałatka Cezar - wersja fit :)

SKŁADNIKI

pierś z kurczaka o wadze około 50 dag
1 główka sałaty lodowej lub rzymskiej
2 bułki kajzerki (najlepiej z poprzedniego dnia)
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka przyprawy do kurczaka

sos:
3 łyżeczki musztardy miodowej
4 fileciki anchovies (jeśli nie lubisz ich smaku, możesz je pominąć)
2 łyżki świeżo startego parmezanu
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

do podania:
wiórki świeżo startego parmezanu


Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
Pierś pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Posyp przyprawą do kurczaka. Odstaw na kilka minut.
Bułki pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
Mięso przełóż do nieprzywieralnej formy do pieczenia (jeśli Twoja forma nie jest w pełni nieprzywieralna, spryskaj ją wcześniej odrobiną oliwy). Wstaw do gorącego piekarnika na 5 minut.
Sałatę pokrój na paski. Pomidorki pokrój na połówki.
Wszystkie składniki sosu przełóż do moździerza (możesz też użyć malaksera) i utrzyj na jednolitą masę.
Wyjmij mięso z piekarnika, przewróć na drugą stronę i poprzesuwaj tak, żeby zmieściły się kostki bułki. Wsyp je do formy i wstaw całość ponownie do piekarnika na 5 minut, aż grzanki ładnie się przyrumienią.
Do sałaty dodaj sos i wymieszaj dokładniej.
Wyjmij mięso z piekarnika i pokrój na kawałki \"na jeden kęs\".
Na talerzach ułóż porcję sałaty z sosem, na niej rozłóż mięso, grzanki, udekoruj połówkami pomidorków i wiórkami parmezanu.
Od razu podawaj.


Dodatkowe informacje
Jeśli chcesz sałatkę przygotować wcześniej, zrób wszystko, tylko nie mieszaj sałaty z sosem - tą czynność wykonaj przed samym podaniem. Sałata z sosem bowiem szybko traci jędrność i kolor.
A jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki, sos możesz doprawić odrobiną sosu worcester.