[17653250]

kilometrami ciagnace sie aleje platanowe i kasztanowe...przy dzisiejszej pogodzie wszyscy wybieraja sie w plener...


https://www.youtube.com/watch?v=E8C4EIfVC44&feature=youtu.be

Aronstab - https://pl.wikipedia.org/wiki/Obrazki
www.mojegotowanie.pl
Dietikon8953
patyczak (Rhipsalis)
https://www.zosia.piasta.pl/wiersze/wiersze.htm
https://www.wiersze.annet.pl/w,,24717

od kimeraj
Babka ajerkoniakowa :)

250 g miękkiego masła, 1,5 kopiastej szklanki mąki,
150 g gorzkiej czekolady, 1,5 kopiastej szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, 4 jajka, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki ajerkoniaku, szczypta soli.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na gładką, kremową masę. Dodawać kolejno jajka, ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na zmianę z ajerkoniakiem. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę, wymieszać.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką (bułką tartą). Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 55-60 minut (na 10 minut przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Jeśli ciasto przykleja się do patyczka, babkę piec jeszcze przez 5-10 minut).
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do ostygnięcia na 30 minut. Następnie wyjąć z formy i zostawić na kuchennej kratce, aby całkowicie wystygła. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
https://www.airpano.ru/files/Machu-Picchu-Peru/2-3-2
---------------------------------------
Marcinki - od lila08
0,5 kostki drożdży ( 5 dkg )
5 łyżek zimnego mleka
2 całe jajka
0,5 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny -250g
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru

1 jajko do posmarowania
dowolna posypka
drożdże wymieszać z cukrem i zimnym mlekiem,wlać do mąki ,dodać cukier waniliowy,proszek do pieczenia,jajka ,margarynę ,wyrobić ciasto ,zawinąć w lnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na 1,5-2 godz.
wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części.każdą część kolejno rozwałkować na koło ,podzielić na 8 trójkątów ,nakładać nadzienie i zawijać rogaliki ,wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem ,posypać - u mnie cukier perlisty ,część cukrem brązowym,upiec w nagrzanym piekarniku 180st -15 min.

Warto wiedzieć ile waży: &
- 1 szklanka śmietany -> 23-25 dag &
- 1 szklanka mąki pcszennej -> 12-16 dag &
- 1 szkalnka mąki ziemniaczanej -> 20 dag &
- 1 szklanka cukru kryształu -> 16-18 dag &
- 1 szklanka cukru pudru -> 12-16 dag &
- 1 szklanka ryżu -> 16-20 dag &
- 1 szklanka kaszy manny -> 15 dag &
- 1 szklanka kaszy perłowej -> 15-18 dag &
- 1 szklanka grochu łuskanego -> 23 dag &
&
- 1 płaska łyżka mąki -> 2 dag &
- 1 kopiasta łyżka mąki -> 4 dag &
- 1 płaska łyżka masła -> 1,5-2,5 dag &
- 1 kopiasta łyżka masła -> 5 dag &
- 1 łyżeczka soli -> 1 dag &
&
- 1 średni ziemniak -> 10 dag &
- 1 średni ogórek -> 10 dag &
- 1 średnia marchewka -> 7,5 dag &
- 1 średnia cebula -> 7,5 dag &
PRZEPIS NA CIACHO DROŻDŻOWE:
Składniki
50 dag mąki tortowej, pół szklanki cukru, 5 dag drożdży, 10 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 szklanki mleka, rodzynki, aromat, szczypta soli
Mąkę podzielić na dwie części. W połowie szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko mocno podgrzać (nie gotować), wymieszać z połową mąki i wyrośniętym rozczynem, pozostawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć żółtka, wsypać sól, cukier i ubić trzepaczką, dodać roztopioną margarynę, aromat i ewentualnie rodzynki. Połączyć obie części ciasta, wsypać resztę mąki i dobrze wyrobić. Jeżeli jest za rzadkie, dosypać mąki. Z takiego ciasta można robić kluski na parze, placek drożdżowy, pączki, bułki z jagodami (lub innymi owocami), strucle z makiem, serem lub jabłkami
Rolada z szpinakiem
=============
450 g mrożonego szpinaku
300 g wędzonego łososia w płatach
4 jajka
2 opakowania serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim (300g) lub innego serka
1 łyżeczka masła---4 ząbki czosnku,sól
pieprz----Szpinak podsmażamy na patelni z masłem, czosnkiem przeciśniętym przez wyciskasz, solą i pieprzem. Na sitku odsączamy z nadmiaru wody i odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka dodajemy do ostudzonego szpinaku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja piekłam na blasze o wymiarach 34x23 cm) i pieczemy 15 minut w temperaturze 190°C. Przestygnięty placek smarujemy równomiernie serkiem, a na nim układamy płaty łososia, tak aby przykryły całą powierzchnię szpinakowego placka. Następnie zwijamy tak jak roladę i ściśle okręcamy folią do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Rolada szpinakowa będzie równie smaczna jeśli łososia zamienimy na szynkę parmeńską lub na suszone pomidory w zalewnie z oliwy. Aby uzyskać zupełnie inny smak rolady, czosnek możemy zamienić na chrzan. To samo tyczy się serka Almette: wybieramy wtedy taki z chrzanem.
Roladę można podawać na grzance z pełnoziarnistego pieczywa polaną ciepłym sosem z mandarynek. Sos taki uzyskamy doprowadzając do wrzenia na patelni sok wyciśnięty z 4 mandarynek z łyżką miodu i odrobiną słodkiej papryki.
======================
pierniczki od Broni
40 dkg mąki
12 dkg cukru pudru
16 dkg miodu
6 dkg tłuszczu( masło,margaryna)
2 jaj
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki suche w środku robimy dołek wbijamy do niego jajka, wlewamy roztopione chłodne masło i miód. Zagniatamy na jednolitą masę. Wkładamy ciasto do miski przykrywamy ściereczką i dajemy na całą noc do lodówki żeby ciasto odpoczęło. Na drugi dzień ciasto w razie potrzeby jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na stolnicy i wykrawać dowolne kształty.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.352817371512025.1073741830.100003512968507&type=3&uploaded=10#!/Voringfoss
ziemia dla storczykow phelonops.----gotową mieszankę składającą się głównie z kory sosnowej, węgla drzewnego oraz grubych włókien torfowca nowozelandzkiego

(komentarze wyłączone)