1 kg maki
25 dag miodu
20 dag cukru
20 dag margaryny
10 dag smalcu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 jaja
opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
Miód,masło i smalec roztopić,wystudzić i połączyć z resztą składników.Zagnieść na lśniące ciasto.Rozwałkować na grubość pół centymetra (zbyt cienkie wysychają podczas pieczenia i są twarde)wycinać foremkami różne kształty.
Piec 5-8 min.w 180 °C
dodane na fotoforum:
jaworr 2016-12-03
Apetyczne pierniczki, a jak pięknie ozdobione.....Miłego wieczoru sobotniego życzę..:)
tula69 2016-12-03
Piękne te pierniczki , ja bardzo lubię i chętnie się poczęstuję :)) Pozdrawiam milutko :))
niusia1 2016-12-03
z całkiem podobnego przepisu piekłam tylko mniej tłuszczu a 1/2 szkl.śmietany no i amoniak zamiast sody; tylko ja jeszcze nie polukrowałam
magdabo 2016-12-03
... i ja za tydzień zabieram się za nie ...
eleonor 2016-12-04
Prosto i skutecznie