buleczki z maki orkiszowej.

buleczki z maki orkiszowej.

500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 ml wody
40 g drożdży
4-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania
ziarna do posypania (np. sezam, dynia, słonecznik, mak, czarnuszka)
Z drożdży, ciepłej wody, cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, oliwę lub olej oraz sól i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie jędrne i gładkie. Odstawiamy w plastikowej misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.

Ciasto dzielimy na tyle części, ile bułek chcemy upiec (6 większych lub 10 mniejszych). Formujemy w rękach bułki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 10-15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułki pieczemy ok. 25 minut.

dodane na fotoforum:

bogna87

bogna87 2015-01-16

Ta buleczka z tym lososiem ...zdrowo i pysznie.

izolek

izolek 2015-01-16

Takie bułeczki to z byle czym...albo same.

jaworr

jaworr 2015-01-16

Apetyczne foto i ciągle coś kuchcisz...:))
Re: byłam w Muzeum, przy okazji pokaże co widziałam...:)

astra40

astra40 2015-01-16

biorę przepis, muszę kiedyś wreszcie się odważyć:)

zoja54

zoja54 2015-01-16

Bułeczki wyszły rewelacyjnie, na pewno smakują tak jak wyglądają:)

choco13

choco13 2015-01-16

No naprawde,sama sie dziwie:-)

anad60

anad60 2015-01-16

jeszcze się nie odważyłam na żadne bułeczki....
Podziwiam :))

jmania

jmania 2015-01-16

Dorotko robisz się mistrzynią w kuchni; pozdrawiam

route66

route66 2015-01-16

Bardzo miłego i słonecznego Weekendu
ci życzę,Pozdrawiam cieplutko :)))

lila08

lila08 2015-01-17

pyszniutkie :) zapach czuję przez monitor ..

kudelka

kudelka 2015-01-17

Na pewno bardzo smaczne - miłego dnia :)))

izolden

izolden 2015-01-17

Pewnie na jutrzejsze śniadanko :-)

jokam

jokam 2015-01-18

normalnie - CUDA !!

dodaj komentarz

kolejne >