Dobrze o tym przeczytać, jak mówią górale
...,,Bo nikt się ucony nie narodził,,.
Tradycyjnie w bacówkach płonie ogień zwany świętym ogniem,
bo nie może nigdy zgasnąć. Podsycany drewnem sosnowym
lub świerkowym służy do produkcji oscypków i w jego dymie
wędzą się gotowe sery.
Po wydojeniu owiec do drewnianego skopka – „gielety” mleko zlewane jest przez lniane płótno (w ten sposób odcedza się np. źdźbła trawy itp.) do drewnianej „puciery” (rodzaj kadzi). Następnie mleko należy podgrzać do temp.36 stopni i dodać „klag” (wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę), dzięki temu
z mleka powstaje masa serowa, którą należy odcisnąć
i uformować.
- wg. Wikipedii
https://www.youtube.com/watch?v=WtypuMzx_xQ
Ewusiu, dziękuję za udostępnienie mi dwóch Twoich zdjęć,
które brakowały do mojej serii, żeby powstała całość.
alola11 2018-12-08
i mają rację wiedzy nigdy nie za wiele dobrze jest wiedzieć jak przebiega proces oscypka...miłego weekendu Ewunia...
pit69 2018-12-08
B.dobra całość:)Zrobić dobry oscypek to nie tylko trzeba chcieć...to jeszcze trzeba umieć!:)Pozdrawiam!
davie 2018-12-08
Oscypki wykonują bacowie, którzy muszą uczyć
się tej sztuki i przez lata nabierać biegłości
w ich wykonywaniu.
oliwkaa 2018-12-08
w sumie łatwo sie go robi :)
aniva 2018-12-08
Bardzo ładna seria zdjęć i ciekawy opis produkcji serów.
spider6 2018-12-09
Pozdrawiam cieplutko w 2 Niedzielę Adwentową..
....To czas oczekiwania przyjścia naszego Pana Jezusa na świat.
...Radosnej Niedzieli życzę i wiele zdrówka.;)
Ładnie to tak robić mi smaka na taki oscypek..?...
Pychotka są czasami na targu u nas sprzedawają .;)
mondia 2018-12-09
Ciekawe doświadczenie no i podoba mi się powiedzenie
,,Bo nikt się ucony nie narodził,, ...mądre....
miłej niedzieli Ewciu :)
jaa94 2018-12-09
Myślę, że ciekawe jest móc zobaczyć jak powstają te
znane i lubiane przez wielu sery. pozdrawiam :)
marek45 2018-12-11
Fajnie jest zobaczyć na własne oczy jak powstają oscypki, ciekawy filmik dodałaś pod zdjęciem :) Pozdrawiam Cię serdecznie Ewuniu :)
(komentarze wyłączone)