chlebek z garnka

chlebek z garnka

tzw dwunastogodzinny bez wyrabiania. 3 szklanki mąki mieszasz z łyżeczką soli, dodajesz pół łyżeczki drożdzy w proszku i 1 i 1/2 szklanki letniej wody. Mieszasz łapą albo mikserem z hakiem, ale nie za dlugo- ot, żeby rozprowadzić sól. Zakrywasz ściereczką, stawiasz w ciepłym miejscu na noc ( 12 h). Potem trzeba parę razy na cieście wyładować agresję ( czyli wlanąc tam czy tu w wyrośniete ciasto) i przełożyć do uprzednio wysmarowanego tłuszczem żeliwnego garnka. Ten tłuszcz jest bardzo ważny albowiem ostawiłam fuszerkę i ciut przylgnęło do dna ( widać z boku ciemne i przypalone trochę). Po kwadransie wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczesz około godziny. Mozesz podczas pieczenia raz czy dwa skropić delikatnie wierzch wodą. Smacznego!

dodane na fotoforum:

ptaszak

ptaszak 2016-02-24

A jak wygląda w przekroju?

delish

delish 2016-02-24

dobrze wygląda, świetnie nawet:))))))

( przedwczoraj robiłam i już go nimo!)

lulka1

lulka1 2016-02-24

też lubię chleb z garnka, piekę tzw Focha ale powiem Ci że ten inaczej wygląda, ciekawa jestem jego w przekroju :)

skrzyp

skrzyp 2016-02-25

A propos chlebka.;)
Rozgrzej piekarnik wraz z garnkiem do 230st i dopiero wrzuć ciasto w niego.;) Wtedy nie przylegnie do garnczka zapewne;)
Poza tym bardzo ładny;)

ewaiza

ewaiza 2016-02-25

uwielbiam chleb z garnka

astra40

astra40 2016-02-25

Świetny przepis, chyba spróbuję upiec taki chlebuś sama, bo do tej pory mąż wypieka:)

ooaaoo

ooaaoo 2016-02-26

A jeśli nie masz żeliwnego garnka, to czym można zastąpić?:)

delish

delish 2016-02-26

garnek ma pojemność 2 litrów ( ten mój), mąki użyłam zwykłej pszennej, choć można zrobić pół na pół z chlebową albo razową. czym zastąpić garnek? chyba nie ma czegoś co mogłoby być zamiast- może jakieś kamienne naczynie, które zniesie wysoką temperaturę? widziałam, że ludzie używają spodu garnka rzymskiego i po jego rozgrzaniu w piekarniku dają do takiego gorącego ciasto chlebowe i przykrywają. Ja nie przykryłam. Napisali także, że można w trakcie pieczenia razem z chlebem w osobnym naczyniu zaroodpornym dać wodę- żeby chleb był wilgotny- nie dałam i był świetny. Tyle się nauczyłam na przyszłość co Skrzyp napisał ( za co dziękuję)- zeby najpierw rozgrzać garnek znacznie bardziej niż to zrobiłam ( u mnie było 170 stopni)

jolan

jolan 2016-02-26

ciekawa jestem co myslicie o maszynie do chleba ....czy warto kupic takie ustrojstwo? pozdrawiam

jolan

jolan 2016-02-26

a tak naprawde podoba mi sie ten chlebek no i przepis takoż łatwy mi sie wydaje .....

delish

delish 2016-02-28

nigdy nie miałam maszyny do chleba, choć nosiłam się z zamiarem kupienia, ale kiedy zaczęłam wypytywać znajomych o opinie- wszyscy, którzy mieli takie maszyny zgodnym chórkiem powiedzieli, że zrobili chleb raz czy dwa, a teraz ten klamocior tylko w szafce miejsce zajmuje. chleb wychodzi dobry, choć nie zawsze i nikogo na kolana nie powalił z zachwytu, za to mycia tego ustrojstwa od cholery i ciut ciut. może ktoś ma inne zdanie i doświadczenia, ale mnie takie opinie wystarczyły.

kasztan

kasztan 2016-03-04

A mozna w naczyniu zaroodpornym?

dodaj komentarz

kolejne >