Pani Walewska..lecę gotować obiad:)
Ciasto;
30 dag mąki-2 szklanki
20 dag masła-tylko
10 dag cukru pudru
4 jajka-żółtka
łyżeczka proszku
powidła
Zagnieść składniki czyli mąkę,masło,żółtka,cukier puder i proszek do pieczenia.Gnieść dosyć szybko.Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować do dwóch blach 25/36.Posmarować powidłami oba placki.Na wierzch każdego placka położyć po połowie ubitej piany z 20 dag cukru i na koniec z łyżką mąki ziemniaczanej.
Oba posypać posiekanymi orzechami włoskimi.Piec około pół godziny oba ciasta.
Krem;
Ugotować budyń z 1/2 l mleka,3 łyżek mąki pszennej,3 łyżek mąki ziemniaczanej ,1/2 lub 1/3 szklanki cukru i cukru waniliowego.
Wystudzić.Zmiksować pół masła i pół masła roślinnego w kubeczku z budyniem.Składać placki aby wierzch był bezowy.
Smacznego:))
dodane na fotoforum: