CHLEB PSZENNO-ZYTNI
Jeszcze goracy.Na dzis koniec roboty w kuchni ,w koncu wolne.NIE
.Mozna piec w zaroodpornym naczyniu.
Zapraszam na pietke i nawet zrobie swojskie maslo .Ten chleb jest przepyszny.
25 dag maki pszennej
25 dag maki zytniej jasnej
350ml letniej wody
1,5 lyzeczki soli morskiej
15 g swiezych drozdzy
Wszystkie skladniki wlozyc do miski i wyrobic mikserem lub robotem (5 min). Odstawic do wyrosniecia. Miedzy czasie skladac chleb w koperte i odstawic do wyrosniecia ,te czynnosc powtorzyc jeszcze dwa razy.
Nagrzac piekarnik do 240 °C wstawic garnek do pieczenia chleba.Gdy osiagnie temp.wyjac garnek z piekarnika wlozyc chleb naciac zyletka i posmarowac mlekiem piec 10 min ,potem zmniejszyc temp.do 190°C piec 20min .Po tym czasie zdjac pokrywke z garka i dopiekac jeszcze 15 min.
dodane na fotoforum:
dodane na fotoforum:
rosa99 2013-09-29
Chlebek ,przpomina mi moją MAMĘ,też wspaniale wypiekała chleb.
intma43 2013-10-01
Iza, czy istnieje szansa na przepis do tego właśnie chleba? Wygląda rewelacyjnie!
iwatoja 2013-11-20
Kiedyś na jakimś blogu czytałam już ten przepis ale chlebka tak nie piekłam.
Pozdrawiam:)))
ewaiza 2013-11-21
re, iwatoja ten przepis sama sobie wymyslilam i do stosowalam do mego garka ,dziwne ze taki sam jest na "blogu ",mozesz podac link.