STEFANKA

STEFANKA

Blaty miodowe: 4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
4 łyżki miodu
kostka masła
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
Przepis na dużą prostokątną blachę.(ja pieklam 6 blatow na mala kwadratowa forme)
Składniki na ciasto należy zagnieść i podzielić na 3 równe części. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować 1 placek (można też wykleić blachę ciastem, jak komu wygodniej). Piec około 15 minut w temp. 180 st. na złoto. Delikatnie wyjąć z piekarnika i odłożyć do ostudzenia, ciasto jest bardzo kruche. To samo zrobić z 2 pozostałymi częściami ciasta. Wszystko wystudzić.
Krem
Litr mleka ,szklanka cukru, kostka masla , kostka kaszy manny, cukier waniliowy
Mleko ,maslo i cukier zagotowac , ( ja odlewam szkl mleka wsypuje kasze manne dokladnie mieszam i wlewam na gotujce mleko , mieszam energicznie wtedy nie robia sie grudki ) Kazdy blat smaruje kremem - lekko wystudzic ,kazdy blat smaruje dzemem ( u mnie wisniowy) i kremem
Polewa
pol kostki masla , pol szkl cukru pudru ,2-3 lyzki kakao, 2 lyzki goracej wody
Maslo rozpuscic zdjac z ognia,wsypac cukier, kakao, wlac goraca wode i mieszac .Gdy polewa zgestnieje polac nia ciasto , mozna posypac wiorkami

maria10

maria10 2020-12-29

..... wygląda zachęcająco..... :)))))

ewaiza

ewaiza 2020-12-29

re;maria10 byla przepyszna

astra40

astra40 2020-12-29

Pysznie!

dodaj komentarz

kolejne >