Czy wiecie, że cała nasturcja jest jadalna? Ma pikantny i delikatnie piekący smak. Liści używa się do surówek jak sałatę albo przekłada się nimi kanapki. Kwiaty ożywią kolorystycznie sałatkę. Z nasion robi się kapary. Nasiona trzeba zebrać jeszcze zielone, powinno się zostawić kawałek ogonka, umyć, włożyć do słoika i zalać świeżo zagotowanym jabłkowym octem.
eleonor 2017-10-26
Może i uczta dla smaku, ale ja też wolę dla oczu
halka 2017-10-26
Piękne ma kwiatuszki. Jeść jej nie próbowałam z wyjątkiem kaparów - które kupuję w sklepie:)
wojci65 2017-10-26
Jadalna, również dla mszyc, które uwielbiają ją pasjami, przez co ja jej nie uwielbiam!
orioli 2017-10-27
Dodam, że gąsienice też są jej amatorami i dla mnie niewiele zostało. Co oczywiście nie przeszkadza zachwycić się Twoim zdjęciem, tym bardziej, że bez mszyc i gąsienic :-)
jadpaw5 2017-10-28
Moje ulubione kwiatki ogrodowe. Znam jej przymioty, ozdabiałam sałatki i inne potrawy kwiatami nasturcji, a z nasion zrobiłam raz kapary, ale więcej nie powtórzyłam, bo nie za bardzo zagustowałam. Na mojej rabatce już mszyce nie pojawiają się