Brzoskwinie w syropie :)

Brzoskwinie w syropie :)

Mała dziewczynka pyta matki:
- Mamo, skąd się wzięłam na świecie?
Matka na to:
- Któregoś dnia postanowiliśmy z tatą wyhodować małą, śliczną roślinkę. Tata zasadził w ziemi ziarenko, a ja codziennie je doglądałam. Po jakimś czasie ziarenko zakiełkowało, wyrosło, puściło listki i stało się piękną rośliną....Którą ususzyliśmy, spaliliśmy i tak się najaraliśmy, że zapomnieliśmy o prezerwatywie :)))))

Dzisiaj na tapecie nasze działkowe - brzoskwinki w syropie.

Proporcje syropu: na 1 litr wody -> 0,5 kg cukru, sok z cytryny.
Składniki zagotować.

Brzoskwinie obrać ze skórki (jak są twarde to: w głębszym garnuszku zagotować wodę, obok przygotować naczynie z lodowatą wodą. Skórkę na spodzie brzoskwiń lekko naciąć na krzyż. Tak przygotowane brzoskwinie zanurzać na 30 sekund we wrzątku, następnie natychmiast wkładać je do lodowatej wody i obierać - skórka obiera się łatwo i szybko), pokroić na ćwiartki lub w kostkę, układać w słoikach i zalać gorącym syropem.
Pasteryzować ok.10 minut.

niusia1

niusia1 2021-08-17

będzie pysznie!- s; ja nigdy nie obieram,ale też kroje tylko na ćwiartki,połówki i ze 2 pestki nawet wrzucam- super kompot !

kimeraj

kimeraj 2021-08-17

re: Reniu, ja brzoskwinie kroję w kostkę z myślą o ciastach - zamiast kupnych to mam swoje :)))

niusia1

niusia1 2021-08-17

re; super ty GOSPOCHO!

astra40

astra40 2021-08-18

Wspaniałości Kasi;)
Podziwiam;)

satsuma

satsuma 2021-08-18

Znakomity pomysł.

prince8

prince8 2021-08-20

Radosnym dzień dobry ,,, mamy weekend na progu ... samych miłych chwil ...życzę ;)))

krycha2

krycha2 2021-08-21

Moje brzoskwinie jeszcze twarde....ale chyba się pokuszę o takie przygotowanie...do ciasta...Pozdrawiam.

kimeraj

kimeraj 2021-08-22

re: Krysiu, brzoskwinie twarde lepiej się robi, bo nie są takie rozmemłane podczas obróbki :)))

dodaj komentarz

kolejne >