upiekłam sernik; do 1/3 części masy serowej wsypałam kopiastą łyżkę suchego maku i ładnie to wygląda po upieczeniu :)
Podaję przepis bo wiele osób prosi o to;
1 kg sera w wiaderku (najlepszy \\\"Piątnica\\\")
20 dkg margaryny (tortowa z Biedronki)
1 szkl cukru, kilka kropli olejku cytrynowego
3 duże gotowane ziemniaki (przez praskę)
2 budynie śmietankowe+1 łyżka grysiku
1 łyżeczka prosz.do piecz.(nie czubata)
5 żółtek i piana z 5 białek
otarta skórka z cytryny
Ja dałam siekane morele i skórkę z limonki (z Lidla)
Do ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodać cukier i margarynę_miksować na średnich obrotach.Dodawać po trochę ser i po jednym żółtku miksując;dodać budynie,grysik,skórkę,
proszek,olejek i bakalie,a na koniec pianę z białek i lekko wymieszać.Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą (ja piekę zawsze w formie na babkę z tzw.kominem)
Piec w nagrzanym piekarniku 180-190 st. 50-60 min.
Nie wyjmować z formy_odstawić do wystudzenia.Sernik stygnąc zawsze troszkę opada.
maria10 2014-01-17
...... nie słyszałam o serniku bez ciasta..... a jak go pieczesz?.... pozdrawiam bardzo gorąco:)))))
lila08 2014-01-17
re: nie wiem jeszcze ,kupiłam dzisiaj 2 kg do jedzenia a te zostały jeszcze niesprzątnięte ...
jankewa 2014-01-18
pyszny! dzięki za przepis- nie robiłam takiego! :-)
Pozdrawiam Ciebie Serdecznie Krysiu :-))
Miłęj reszty dnia życzę i całego weekendu :-))
krychan 2014-01-18
Taki najlepszy.....
dzieki za przepis Krysiu tez sobie upieke ....:)))
Pozdrawiam cieplutko:))))