Pigwę wycieram ręcznikiem (nie myję!) potem ścieram na grubej tarce i w naczyniu przesypuję cukrem mocno uciskając jak kapustę do kiszenia. Trzeba przykryć i na 1-2 doby aby wytworzył się sok.Odciskam przez gazę, a tzw.makuch pigwowy można usmażyć i jest pyszna marmoladka do drożdżówek.Spirytus 95% mieszam z sokiem; 2 szkl. spirytusu na 3 szkl.soku.Musi odstać w chłodnym miejscu aby opadł na dno osad, następnie trzeba przefiltrować przez lejek wyłożony watą.
Nalewka gotowa !
elli4 2015-10-21
W samym wyglądzie już czuję smaczek tej nalewki ......Niech ten dzień będzie
spełnieniem dla Ciebie piękna
dobra i radości ......
Milutko Cię pozdrawiam :))
lunia05 2015-10-21
mój przepis jest trochę inny, a nalewka bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, wspaniała przy przeziębieniach;
0,5 kg startej pigwy
100ml miodu
1 laska wanilii, przeciąć i pociąć na kwałki.
1 laska cynamonu, połamać
Kawałek imbiru grubości kciuka-starty.
0,5 l wódki
Wszystko wymieszać włożyć do słoja, zalać wódką.
Zostawić na 2 tygodnie, następnie przecedzić, odcisnąć, dodać 0,25ml spirytusu, lub więcej, tak żeby uzyskać 40 % nalewkę.
lunia05 2015-10-21
nie mogłam znaleźć przepisu i pisałam z głowy a jak już napisałam to przepis się znalazł i wyszło że miodu ma być
250 ml i jeszcze ma być 7 goździków.
Wiem że jest z tym trochę pracy, ale efekt jest powalający.
maria10 2015-10-21
..... masz bardzo ładną tę pigwę..... ja też zrobię sobie w tym roku troszkę nalewki..... ale ja mam tylko pigwowca japońskiego nie mam pigwy..... pozdrawiam Krysiu bardzo gorąco i życzę wspaniałego wieczoru:)))))