konfitura z pigwy ...

konfitura z pigwy ...

zapach w całym domu :)))

1,2kg pigwy
1kg cukru
2 szklanki wody

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy, zostawiamy skórkę.
Przekrawamy je na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki.

Pokrojoną pigwę wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier, zagotowujemy.
Zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem 2-2,5 godziny , aż owoce staną się
szkliste, półprzeźroczyste i czerwone.

Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy.
do herbatki ,pycha !

dodane na fotoforum:

pola6

pola6 2013-11-05

Jeszcze nigdy nie konsumowałam jej.
Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczoru życzę.

krycha2

krycha2 2013-11-05

Tak smażyłam w zeszłym roku...miałam jej więcej.W tym mam zaledwie 5 szt...ale usmażę i będzie do herbatki...przyznaję ..jest smaczna.

niusia1

niusia1 2013-11-05

nigdy nie jadłam a tym bardziej nie robiłam-ale zapowiada się smacznie i zdrowo jak widać;miłego wieczorku Lidko!

ewaiza

ewaiza 2013-11-05

Nigdy nie jadlam:)milego wieczoru
re:jak dla was to wystarczy z polowy porcji
u Mnie mlodzi obczyscili wszystko,tak im smakowalo

ezbro7

ezbro7 2013-11-05

jaka apetyczna!Mniam,pozdrawiam!

alkaa

alkaa 2013-11-05

łałłłł...ja w tym roku nie mam...ale jeszcze w spiżarni się coś uchowało...

jmania

jmania 2013-11-05

nigdy nie próbowałam ale wyobrażam sobie ten smak serdecznie pozdrawiam

kimeraj

kimeraj 2013-11-06

Moja mamuśka wydrążoną i pokrojoną pigwę wkłada na noc do zamrażalnika,żeby wydobyć z niej więcej soku :)) Następnego dnia przekłada do garnka i gotuje, a cukier dodaje dopiero na sam koniec (jak się dodaje na początku, to pigwa za szybko gęstnieje). Może w przyszłym roku zrobisz sobie na próbę metodą mojej mamuśki :)
Pozdrawiam Cię cieplusio Lidziu i przesyłam buziaczki. A że u mnie pi...dzi jak w kieleckim, więc dolecą szybciutko :))

jolanka

jolanka 2013-11-06

takiej nie jadłam ....

stasia8

stasia8 2013-11-06

Nigdy nie robiłam...wprawdzie nie mam owoców pigwy...ale zawsze można kupić...zachowam przepis może w przyszłym roku wypróbuję...

maria10

maria10 2013-11-06

...już czuję ten wspaniały zapach.....

jonna

jonna 2013-11-06

Jaki to skarb, mieć śpiżarnię pełną przetworów......Na długą zimę.....
Może nie będzie bardzo surowa, daj Boże.....

jokam

jokam 2013-11-06

moja mama podobnie robiła... :)

dodaj komentarz

kolejne >