kiszenie barszczu czerwonego...

kiszenie barszczu czerwonego...

buraki macie już zakiszone ???


2 kg buraków-obrać,pokroić
1,5 l wody zagotować z 1,5 łyżki soli kamiennej-nie jodowanej
6-8 ząbków czosnku
buraki ułożyć w słoju,dodać czosnek,zalać gorącą wodą z solą
zostawić w ciepłym miejscu...
Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu(!) powinno postawić nas na nogi. Najlepszy jest barszcz kiszony. Zakwas z buraków jest dobry przy anemii , zapobiega zakrzepom krwi , przeciwdziała rozwojowi bakterii , wspomaga pracę wątroby i nerek . Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 -3 dniach zlać kwas, używany do potraw.

dodane na fotoforum:

kris13

kris13 2013-12-08

Ja daję mniej czosnku...a mój Wujek zawsze jeszcze wrzuca skórkę chleba razowego ;)

danka1

danka1 2013-12-08

swojski barszczyk - mniam poczekam na gotowy u Ciebie

krycha2

krycha2 2013-12-08

Jutro robię,mam buraki...swoje w kopczyku...dobranoc.

anad60

anad60 2013-12-08

będzie przepyszny barszcz...
lubię dużo czosnku...

coln21

coln21 2013-12-08

Buraki juz mam, teraz tylko kisic. dziekuje za przepis:)
Dobrej nocy***

jokam

jokam 2013-12-08

mam w lodówce... wcześniej zakiszony i odlany...

jolanka

jolanka 2013-12-08

ja nigdy nie kisiłam chyba trzeba wypróbować ...........
po ilu dniach jest gotowy ..........

niusia1

niusia1 2013-12-08

a jeszcze chlebka dodaję ,bo i on na zakwasie i fajny smaczek!

intma43

intma43 2013-12-08

Nie zakisiłam jeszcze, ale w sobotę już o tym myślałam...na bank w tym tyg.ukiszę :) tyle, że kilka razy większą porcję, bo mój syn to pochłaniacz barszczu, uszek i pierogów. Pozdrawiam :))

niusia1

niusia1 2013-12-09

re: coś się dzieje Lidko i nawet mój awantarek zniknął- nie zdążłam przecztać co napisałam- muszę wstawić jakiś awantar- nie wiem cz się uda

niusia1

niusia1 2013-12-09

re: nie wiem o czm mówisz? przecież to nie ja na fotce tlko gipsow gwiazdorek - nawet nie wiem co trzyma w ręce- lecę zajrzć haha!

niusia1

niusia1 2013-12-09

re: ty to masz patrz Lidko- owszem gwiazdorek w ręce trzma zieloną flaszeczkę hahaha!

moon7

moon7 2013-12-09

Ale będzie pyszny barszczyk:-)

ania03

ania03 2013-12-09

ciekawe bardzo:)

zuza99

zuza99 2013-12-09

Ja tez taki robie jest naprawde smaczny i zdrowy ,
Pozdrawiam.

oliwkaa

oliwkaa 2013-12-09

Nie wiem co mojemu zakwasowi sie stało ale wczoraj skosztowałam i mi to nie smakuje ....chyba się zepsuł ! Jest możliwe żeby się zepsuł ?

pentom

pentom 2013-12-09

Ja już taki słoik wypiłem :)))
Ale sam nie robiłem .. dostałem w prezencie ;)
Bardzo dobry był ;)

kukura

kukura 2013-12-09

Buraki mam kupię sól kamienną...tylko gdzie?? Zrobię mężowi miksturę bo jego w dołku piecze...

oliwkaa

oliwkaa 2013-12-09

re:
mam wrażenie że jest gorzkawy ale kosztowałam bardzo delikatnie więc jeszcze poczekam do dzisiaj wieczora i zleje kwas i skosztuję ....Być może liść laurowy robi taki posmak,prawda ? Moglam go nie dawać ....zobaczymy.

pinecha

pinecha 2013-12-09

... przepis, dodany do ulubionych

pola6

pola6 2013-12-09

Zawsze przed świętami też robię taki kwas buraczany, tylko dodaję kromkę ciemnego chleba.
Dobrze ,że mi przypomniałaś, zaraz wezmę się do roboty.

maria10

maria10 2013-12-09

.... już dawno nie kisiłam barszczu.... a Ty już na Święta kisisz ????.... pozwolisz, że i ja sobie odpiszę?????

alkaa

alkaa 2013-12-11

też dawno nie kisiłam...a może ...narobiłaś mi ochoty...ja robię barszczyk rybny i właśnie czerwony dla tych co doszli do rodziny i rybnego nie lubią...

micha3

micha3 2013-12-11

Dzięki za przepis...Firanki ładne...Cisto też ciekawe,zastanawia mnie przepis ;czy jaja ubijasz na parze?...

viki10

viki10 2014-08-26

muszę zrobić koniecznie, tylko powiedz pierwsze zlanie po ilu dniach i jak długo przechowywać ....

dodaj komentarz

kolejne >