będą jutro na śniadanko :)
12g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
ok. 240-260 ml ciepłego mleka
500g mąki pszennej + mąka do podsypywania
1 płaska łyżeczka soli
20g miękkiego masła
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki,cukru i 50ml letniego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy masło, wlewamy drożdże. Powoli wlewając resztę mleka wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).
Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 12-14 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na przygotowanej blasze złączeniami do dołu. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża robimy przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 15-20 minut, aż do zrumienienia.
Studzimy na kratce.
ania03 2014-09-04
Jak z przedziałkiem to ja jadę....malowane...normalnie chyba wsie Tobie wyjem:))))))miłego dnia
laura5 2014-09-04
Witamy i pozdrawiamy cieplutko...
Wesołego dzionka życzymy Wam
i dobrego samopoczucia .;)Dziekujemy Wam za odwiedzinki i mile komentarze na naszym profilku......
atrami 2014-09-04
czekałam na upieczone ale się nie doczekałam :(
w sumie nic dziwnego - na pewno rozeszły się w minutę ! :)
atrami 2014-09-04
re; haha, no i podoba mi się to wytłumaczenie :) Przynajmniej nie będzie kłótni, bo zupa była za słona.... ;) mój Mąż na szczęście lubi słone, więc śmieję się, że do końca tygodnia na obiad będzie miał flaki, bo cały gar nagotowałam! :D
krycha2 2014-09-04
re: Lidziu, to grusza azjatycka.Bardzo soczysta ,słodko-kwaśna.Świetna na konfitury.
xenon 2014-09-04
Re. Co znaczy nauczyłem się ?
Otóż, kilka już lat wiem gdzie rośnie żurawina, lecz zawsze było pusto,
a jak coś było to znikome ilości, a wczoraj ,z tego względu , że nie było grzybów to poświęciłem więcej czasu na żurawinę, i okazało się , że owoce są w kępach traw, w środku pod pędami i trzeba rozgarniać pędy , a nawet w środku tych kęp .
Tak więc nauczyłem się, a rosną na bagnach w lesie .
annorl1 2014-09-05
jedne z moich ulubionych :) piekę je już dobre kilka lat :)
mniam
maria10 2014-09-05
..... na samą myśl o Twoich wypiekach dostaję ślinotoku..... i zapach już do mnie leci..... pozdrawiam Cię bardzo gorąco:)))))