z dżemem dyniowo jabłkowym :)
50dkg mąki pszennej 650,14g drożdży świeżych,1 szkl.mleka ,1 jajko,1/4szkl.oleju, 1/2szkl.cukru,szczypta soli,cukier waniliowy ,zrobić rozczyn odstawić ,żeby podrósł,do mąki dodać sól, letnie mleko,jajko,cukier,wyrośnięty rozczyn,cukier waniliowy -ja nie daję, zagnieść miękkie, plastyczne ciasto,odstawić do wyrośnięcia ,do podwojenia objętości,następnie odgazować ciasto,podzielić na 12 -14 części,formować w dłoniach krążki ,nakładać nadzienie : dżem ,marmolada,nutella,co kto lubi...zlepiać tak ,jak pączki, klejeniem do dołu,układać obok siebie w tortownicy wysmarowanej olejem,odstawić jeszcze na 15-20 min.żeby podrosły,posmarować rozbełtanym żółtkiem z 1 łyżką mleka,piec 30min180st.
zrobiłam z półtora porcji...
dodane na fotoforum:
halinag 2015-01-13
Jakie one pyszne...pamiętam z dzieciństwa podobne piekła moja babcia też takie odrywane :))
grejsia 2015-01-13
Wszystkiego co najlepsze w tym Nowym Roku! Zaniedbalam Garnek, ale sie biore za odrabianie zaleglosci
anet12 2015-01-13
jakie pyszne bułeczki:)mam pytanko czy do chałki zamiast tej dyni mozna dodac mus dyniowy bo mam troszkę zrobionego??
annorl1 2015-01-13
mogę wpaść na późną kolację? :) uwielbiam :)
kirena 2015-01-13
Witaj Lidziu w pierwszych dniach N.Roku.Pozdrawiam cieplutko.
Ponętne te Twoje bułeczki;))))
atrami 2015-01-14
u mnie dziś to samo :) tylko w innej wersji :)
ale pewnie smak i zapach w domu ten sam... :)