... pachnie i smakuje, jak oryginał
-więc mogę uznać, że się udało :-)
https://www.garnek.pl/pinecha/27275221/jak-zrobic-szynke-a-la
bardzo proszę, oto przepis ...
1. peklowanie na sucho,
(sól około 2 łyżek i nacieramy mięcho, przewracamy co jakiś czasz i odlewamy płyny, na drugi dzień robimy to samo tylko z cukrem, całą czynność powtarzamy, czyli sól i cukier)
2. 2 tyg. dojrzewania,
(kolejnym etapem będzie osuszenie mięcha ręcznikami papierowymi, i natarcie pieprzem, papryką, oraz ziołami prowansalskimi, teraz zawijamy mięsko w np. gazę i wiążemy, powinno się je powiesić w jakimś przewiewnym miejscu np. rozszczelnione okno w kuchni ja takie mięcho codziennie przekręcam i sprawdzam czy nie klepie ;-) )
3. 3 dni w soli,
(po etapie dojrzewania, umieściłem mięsko w naczyniu z dużą ilością soli, na kilka dni, po to żeby mięsko nie lepiło się do desek)
4. tydzień w deskach,
(kolejną czynnością jest wsadzenie mięsa w między deski, i ściśnięcie za pomocą ścisków stolarskich - musimy pozbyć się resztek płynów)
5. ukroiłem, spróbowałem, i była szyna super ;-) ... trafiła jeszcze, na ładnych kilka dni w deski
-szynka dojrzewała na oszklonym balkonie, więc miała chyba idealne warunki
- na koniec jeszcze, wylądowała na dwa dni w soli
-celem wysuszenia impregnatu, który się z niej sączył ;-)
... to chyba wszystko, w tym temacie ;-)
https://www.garnek.pl/pinecha/27250063/jak-zrobic-szynke-a-la
https://www.garnek.pl/pinecha/27222662/szynka-dojrzewajaca-z
https://www.garnek.pl/pinecha/27138193/poledwica-lososiowa-dojrzewajaca
https://www.garnek.pl/pinecha/26895233/poledwica-dojrzewajaca
https://www.garnek.pl/pinecha/26444181/wedlinka-dojrzewajaca
https://www.garnek.pl/pinecha/24707509/wedlinka-dojrzewajaca-poledwica
https://www.garnek.pl/pinecha/24285253/wesolych-swiat-poledwica
https://www.garnek.pl/pinecha/23623481/baleron-dojrzewajacy-po-miesiacu
https://www.garnek.pl/pinecha/23428949/poledwica-lososiowa-dojrzewajaca
https://www.garnek.pl/pinecha/20630043/wedlinka-dojrzewajaca
https://www.garnek.pl/pinecha/20254843/wedlina-wlasnej-roboty
https://www.garnek.pl/pinecha/23488583/baleron-dojrzewajacy
https://www.garnek.pl/pinecha/19891899/wedlinka-dojrzewajaca
dodane na fotoforum:
anad60 2013-12-13
czekałam,czekałam...i się doczekałam
wygląda rewelacja...pewnie smaczniejsza od kupionej
jak by co to przepis by się przydał...oj przydał by się...
Pozdrawiam *;*
violinka 2013-12-13
łał mniammmmmm ależ apetycznie wygląda
slawek9 2013-12-14
wąchałem ekran... i nic... polizałem, też nic, obrazek tylko zostaje i wyobraźnia ;)
slawek9 2013-12-14
powietrze mam rześkie! :) lubię takie temperatury, ale bez wiatru! lecę właśnie na papieroska.
- masarz robi szynki
- pinecha robi szynki a dorodniejsze też masuje