Piernik a'la staropolski

Piernik a'la staropolski

Małżeństwo nad ranem w łóżku.
Ona: Śniło mi się,że jestem w Lidlu...
On: A mi śniło się ,że byłem w łóżku z dwiema kobietami...
Ona: Ja byłam też?
On: Nie, Ty byłaś w Lidlu...

Kochani, proponuję Wam piernik w stylu "Staropolskiego" z tym ułatwieniem,że możecie zrobić go już dzisiaj, upiec za dwa dni, przełożyć dowolnymi masami (lub nie przekładać) i delektować się nim w Święta (tudzież Nowy Rok). Piernik upieczony na dużej blaszce i pokrojony na mniejsze kawałki (w poprzek blachy), przełożony masami. Piernik zachowuje świeżość co najmniej miesiąc.
Przepis pochodzi ze starego wydawnictwa w stylu "przepisy naszych czytelników"....

Na blaszkę 36,5 cm na 26,3 cm lub na dwie wąskie ale dość długie blaszki.
800 g mąki, 500 g miodu (prawdziwego lub sztucznego),
500 g cukru, szklanka mleka, 4 jaja, 50 g masła, 3 torebki przyprawy korzennej do piernika, płaska łyżeczka sody, szczypta soli, 100 g bakalii (posiekana skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, płatki migdałowe...).

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, włożyć miód i podgrzać. Gdy cukier i miód się rozpuszczą, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawę korzenną i sól. Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jaja, ubić trzepaczką, następnie wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać. Na koniec dodać bakalie, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni do fermentacji. Następnie wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temp.150*-160*C około 50-60 minut (do suchego patyczka. Piekarnik: grzałka góra-dół, II półka od dołu).

Masa kawowo-kakaowa: 2 jajka, szklanka cukru, 1,5 kostki masła, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżeczka kakao.
Jajka i cukier ubić na parze. Do gorącej masy dodać kawę i kakao. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Masło utrzeć i powoli dodawać masę.

Masa orzechowa: szklanka cukru pudru, 8-10 łyżek mleka, 250g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, żółtko, łyżka masła, trochę spirytusu.
Ilość mleka można regulować indywidualnie. Jeżeli masa ma być bardzie "luźna" - to należy mleka dać trochę więcej, aż do uzyskania właściwej konsystencji masy.
Cukier, mleko i orzechy zagotować. Do ciepłego dodać żółtko, masło i na końcu spirytus. Piernik przekroić, każdy placek posmarować cieniutko gorącą nutelką śliwkową (albo gorącymi powidłami śliwkowymi), na nią ciepła masa orzechowa.

Przełożony piernik powinien leżakować kilka dni, owinięty folią aluminiową.

Polecam bardzo!

prince8

prince8 2020-12-07

Pięknie jak świątecznie ,,, pozdrawiam w zdrowiu i radości w nowym tygodniu ...;:)

baygel1

baygel1 2020-12-07

To ciepnij tak przez ekran tym słusznym kawałeczkiem (*o*)

niusia1

niusia1 2020-12-07

re; dokładnie tak równo z orzechami robimy hihihi; jak potrzeba to mam jak znalazł!

niusia1

niusia1 2020-12-08

re; myślisz,że ino MY? no to tak trzymać Kasiu- a zawsze gotowe na wszystko jesteśmy,oby nas za to w koronę nie ubrali;

helios7

helios7 2020-12-08

Fajne wypieki - ładna prezentacja. Świetny przepis, kawał przedni. Pozdrawiam Cię Kasiu, Twój Ołtarzowy wygrał los na loterii:)))

astra40

astra40 2020-12-08

Wspaniałe są Twoje wypieki Kasiu! Już czuję ten zapach!

isia2

isia2 2020-12-08

wygląda fanstastcznie, nigdy takiego nie robiłam

krycha2

krycha2 2020-12-08

Delektuje się już samym widokiem...bo lubię pierniki..

prince8

prince8 2020-12-08

Witam i pozdrawiam serdecznie ,,, życzę miłego i ciepłego wieczorku...;)))

xaviera

xaviera 2020-12-08

Pychotka !!!

anad60

anad60 2020-12-09

Rewelacja !

opali

opali 2021-01-08

zrobiłam, ekstra ale dla mnie za słodki, następnym razem dam trochę mniej cukru

komentarz córki koleżanki do brata: jak zjesz kawałek to cukrzycy dostaniesz
dodam, że on ze słodyczy to tylko śledzie :)

dodaj komentarz

kolejne >