Jeszcze jedna propozycja na danie z karpia.
Czas : 30 minut
Składniki :
2 kawałki filetu z karpia ( ze skórą )
2 duże cebule
4 średnie pieczarki
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 mini kostka cebulowa
olej
2 łyżki masła
1 szklanka słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
sól
pieprz mielony
2 łyżki ,,Sosu chili z cytryną ,,
maggi
Umyte kawałki karpia polać marynatą zrobioną z 2 łyżek oleju, sosu chili ,rozkruszonej kostki cebulowej, szczypty pieprzu .Zostawić rybę na 30 minut . Wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym . Oprószyć mąką i smażyć na rumiano na oleju z obu stron .
Cebulę pokroić w plasterki , pieczarki też. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i wsypać cebulę . Posypać szczyptą cukru i smażyć na rumiano mieszając . Dodać pieczarki i podsmażać aż się zrumienią . Zalać śmietanką i zagotować . Przełożyć do garnka z grubym dnem .Wsypać pietruszkę , skropić maggi i na małym gazie 2 minuty. Włożyć usmażone filety z karpia ,przykryć i zostawić na 10 minut . Potem chwilę ogrzewać na małym gazie . Doprawić sos do smaku.
Podawać z ziemniakami i surówką .
dodane na fotoforum:
kwiatek 2011-01-21
uwielbiam karpia w każdej postaci! pozdrawiam i miłego dnia życzę;
delfi 2011-01-21
Wszystkiego dobrego,zdrowia!
krynia2 2011-01-21
Sam widok mówi,że sa pyszne................wypróbuję.........pozdrawiam .
bunia 2011-01-21
yvonne7- wczoraj świetowałam z wyprzedzeniem -z moich wnuków tyko 2 na miejscu - reszta w świecie - będziemy świętować zaocznie przez skeypa . Już od rana łącza się grzeją .A Mamy wnuki też z Wyspy się meldują - same ,,bidulki ,, jesteśmy .
achne 2011-01-21
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Babci :))