Polska nie stanie się  Pcimiem Europy.

Polska nie stanie się Pcimiem Europy.

Bo Polacy nie gęsi,"swój rozum mają".

Czyli dziś ani słowa na temat polityczny ;-P

Poświęciłem dziś sporo czasu na danie,które Wam szczególnie polecam.

Gęsina to bardzo,bardzo smaczne mięso.

Wbrew pozorom jest chude, a tłuszcz gęsi,ten ze skóry, jest najzdrowszym, zwierzęcym tłuszczem.

Jednak przygotowanie i przyrządzenie gęsi wymaga więcej czasu.

Gęsi,podobnie jak indyki, to najzdrowszy drób,który w zasadzie nie choruje,więc w przeciwieństwie kurcząt nie otrzymuje w karmie hodowlanej dodatków w postaci antybiotyków.

Trzeba pamiętać,że mięso gęsie nie lubi odgrzewania.

To znaczy można odgrzewać gęsinę jeśli zostanie, ale mięso po wystygnięciu i ponownym podgrzaniu nie jest już ani tak miękkie, ani tak smaczne.

Dlatego proponuję przygotować tyle kąsków ,ile będziemy w stanie skonsumować.

Dodam,że pieczony drób świetnie smakuje z pieczonym ziemniakami.

Upieczcie je z dodatkiem wytopionego podczas pieczenia gęsi smalcu.

Zyskają wspaniały smak.

Na odrobinie tego smalcu lub masła można podsmażyć cząstki jabłek, takich samych jakimi nadziewamy całą gęś.

Wystarczy, że stracą surowość i zrumienią się, i można nimi obłożyć gęś tuż przed podaniem.

Świetnym dodatkiem do pieczonej gęsi będzie czerwona kapusta z żurawiną.

Ja używałem samej żurawiny..
I dziś,wyjątkowo ,bo i tłuszcz gęsi-pieczone lekko ziemniaki.

kawałki gęsiny(tu tylko pół ...młodej piersi )
4 duże ząbkI czosnku
1 łyżka majeranku suszonego
ok. 05, kg jabłek
do pieczonych ziemniaków używam też świeży koper.
solanka: woda + sól = 2 łyżki na 1 litr wody(jeżeli gęś w półtuszkach-do wymoczenia)

Wstawiam całość do piekarnika nagrzanego do 130-140 st. C, grzanie góra/dół.

Czas pieczenia do 5 godzin.
W wielu przepisach widnieje czas 2 godzin pieczenia w temp. 180 st.
No cóż, ja się z nikim kłócić nie będę, ale wierzcie mi, że właśnie ta niższa temperatura i znacznie wydłużony czas pieczenia robią ogromną różnicę w konsystencji i smaku. Warto spokojnie na ucztę poczekać.

Mniej więcej przez pierwsze 2 godziny pieczenia nie otwierałem piekarnika. Dopiero później, mniej więcej co pół godziny, zaglądałem do gęsi.
Polewałem sosem i zlewałem wytopiony ze skóry tłuszcz.
Nie wolno go wylewać!
To wspaniały smalec gęsi, który można wykorzystać do przygotowywania wielu innych potraw.

Ziemniaki smażone na takim gęsim smalcu są boskie!

A potem -uczta!

Co do trunków,towarzyszącym tej potrawie to dziś ani słowa.

Druga porcja -ta wraz z jabłkami dalej ....czeka.

Przypominam,że w swoich felietooonach poruszam także trudne tematy,ale opisuję za to tylko te zdarzenia i fakty,które można znaleźć w oficjalnej przestrzeni medialnej,te-które układają mi się w pewien trend,który nazywam po swojemu i dlatego w takiej formie dzielę się jego opisem z Wami.

Czytajcie,czytajcie!

To wcale nie przeszkadza w wierze.
Potwierdzam to swoim przykładem.

Copyright 1859 @ maska33

halka

halka 2021-03-02

Pyszny obiadek dzisiaj zrobiłeś. Ja już nie pamiętam kiedy gąskę jadłam i powiem szczerze, że nawet nie widziałam jej w sprzedaży, w tutejszych sklepach... pewnie indyki ją przegoniły:):)

lucilla

lucilla 2021-03-02

Masz rację / jak prawie zawsze/ , że długie pieczenie w nie za wysokiej temperaturze ma bardzo duże znaczenie dla smaku gęsiny :) Gęś, kaczka i indyk mają duże znaczenie w moim menu !

lucilla

lucilla 2021-03-02

Nadmiar tłuszczu, smalcu gęsiego wlewam do słoika i trzymam w lodówce jest super :)

awangar

awangar 2021-03-02

Rozpusta w biały dzień...aż się głodna zrobiłam...uczta dla podniebienia....:-)

asiao

asiao 2021-03-02

Czyli "zjedz dziś, co jutro zjeść masz" :))) Smaczna i apetyczna, tylko podobno trawi się az dziewieć godzin! ale to normalne, podobno wszystko co smaczne to niezdrowe :))) tak przynajmniej przekonują lekarze.

aam57

aam57 2021-03-02

Jadamy to samo!
Żona podała gęsinę w niedziele.
Jadłem pierwszy raz w życiu.......rewelka!

maska33

maska33 2021-03-02

Asiao;
My mężczyźni mamy więcej krwi od Was prawie o dwa litry,a także więcej innych płynów,które skuteczniej m.in.trawią takie potrawy, jak ta.
Minęło raptem 5 godzin od skonsumowania widocznej tu porcji i znów jestem głodny.
Tak więc proces trawienia u Nas(prawda aam57?) przebiega szybciutko!
Co jest do udowodnienia;-P

maska33

maska33 2021-03-03

Te komentarze uzmysławiają mi,że kulinaria cieszą się jako temat neutralny większą Waszą uwagą,niż moje dotąd poruszane.
No cóż.
Zapewniam,że i tym,i tym przywiązuję taką samą uwagę.

styna48

styna48 2021-03-04

Nie lubię gotować. Jem proste potrawy sporo warzyw a teraz korzystam często z gotowych dań hihihi.

dodaj komentarz

kolejne >