Czyli tradycja z witaminką na parze, z piątkiem w garze.

Czyli tradycja z witaminką na parze, z piątkiem w garze.

Większość ludzi myśląc o potrawach gotowanych na parze widzi właśnie warzywa gotowane na parze i bardzo słusznie, bo to bodaj najlepszy sposób obróbki termicznej warzyw. Dzięki parze zachowują one pełnię smaku i są po prostu rewelacyjne!

Praktycznie większość warzyw można gotować w parowarach. Jednak ja osobiście najczęściej gotuje w ten sposób: marchewkę – oczywiście świeżą, kalafiora, brokuła,brukselkę, fasolkę szparagową, zieloną fasolkę i uwaga… rzadziej pieczarki.

Nic jednak złego w tym że w środku zimy użyjemy mrożonek, chociaż smak nie będzie taki doskonały jak w przypadku świeżych.
Do dobrych do gotowania na parze warzyw można zaliczyć również ziemniaki.

Jak widać zawsze mam sporo zamrożonego kopru,którego nie oszczędzam i jak zawsze tuż przed podaniem do stołu kropię oliwką z ryżu.
Z masełkiem równie pyszne;-)

Smacznego!

https://youtu.be/UQn-7GCh2r0


❄️ 6047 / ☠ 453

Copyright 1980 @ maska33

adam24l

adam24l 2021-05-07

Smacznego.

jaska15

jaska15 2021-05-07

Swietne, zdrowe:-D

czes59

czes59 2021-05-07

Smakowicie wygląda! Lubie do tego gotować na parze, pstrąga. W pobliżu można zakupić świeżo złapane.

halb09

halb09 2021-05-07

Zestaw dla smaku i dla oka:))

henry

henry 2021-05-07

chyba w końcu zacznę tak gotować... bo lubię tak ugotowane warzywa.. jak miałam dietę po szpitalu musiałam takie jeść..stąd uraz...ale i to przechodzi...

styna48

styna48 2021-05-08

Mają na pewno lepszy smak, że nie wspomnę o wyglądzie

halka

halka 2021-05-08

Takie gotowanie pozwala na zachowanie naturalnego smaku, aromatu i barw danych warzyw.Twoje danie apetycznie wygląda.

wojci65

wojci65 2021-05-08

A schabowy jak wychodzi "na parze"?
Wybacz, ale jestem mięsożerny...:-)

maska33

maska33 2021-05-08

Ja też,aż przez pięć dni w tygodniu.
;-P

milan57

milan57 2021-06-04

Jutro tu wpadnę..

dodaj komentarz

kolejne >