empanadas

empanadas

Przekąska na śniadanie:

Rodzaj pieczonych lub smażonych, dużych pierożków z delikatnego ciasta, napełniane dowolnymi farszami. Najczęściej z papryką, pomidorami i innymi dodatkami. Można faszerować je grzybkami z kapustą, cebulką i mięsem, można mięsem z kapustą. Ja dałam pieczarki, kwaśną (ugotowaną) kapustę i trochę mięsa gotowanego z drobiu. To wszystko posiekać drobno lub zmielić i wymieszać z białkiem jaja aby się farsz nie rozpadał. Pierożki są duże, moje o średnicy 14 cm. Mogą być smażone lub pieczone w piekarniku. Ja upiekłam. Dobrze smakują z czerwonym barszczem, rosołem lub same. Można jeść też swobodnie na ulicy jako przekąskę. Pierwszy raz jadłam w Hiszpanii a podobno pochodzą z Argentyny i Portugalii. Dobre urozmaicenie naszego menu. Kolejne zrobię z tuńczykiem i papryką...
(przepis wzięłam z internetu, jest dużo wersji tych dużych pierożków)

styna48

styna48 2016-06-11

Ale smaczności na pięknym talerzu. Miłej soboty życzę i smacznego .

satsuma

satsuma 2016-06-11

Nazwa mnie zaskoczyła.....lubię takie przekąski zwłaszcza do barszczu ale z tą nazwą spotykam sie po raz pierwszy.

katka12

katka12 2016-06-11

pewnie pyszne, lubię wszelkie pierożki, ale wegetariańskie..
jadłam ostatnio takie z pokrzywą i suszonymi pomidorami..

oldham

oldham 2016-06-11

Smaczności aż ślinka cieknie...pobudziłaś nie tylko moje kubki smakowe ale także poddałaś pomysł na fajną przekąskę...no to dzisiaj popracuję w kuchni, żona się ucieszy że ją wyręczę a sam spróbuję i dam popróbować domownikom i kto tam jeszcze zajrzy...;)
Dziękuję i pozdrawiam

anulkaz

anulkaz 2016-06-11

Muszą być pyszne, smacznego:)

franek9

franek9 2016-06-11

Zjem wszystko co upichcisz :))

asiao

asiao 2016-06-11

Pożywne jadło serwujesz, i to chyba na Chodzieży... Dobra z Ciebie gosposia!

ewjo66

ewjo66 2016-06-11

mam ślinotok, bo jestem *kluchara* i *pierogara*...:-)))

wyglądają baaaardzooooo apetycznie :-)

kasiaaa

kasiaaa 2016-06-11

przekąska na każdą okazję, poszukam w takim razie przepisu, pieczonych jeszcze nie robiłam a ułatwiłoby mi to życie;-)

halka

halka 2016-06-11

Przyznaję...są bardzo smaczne nawet na zimno.Jadłam je u Portugalczyków.U nas każdego roku w czerwcu, w jeden weekend świętują wszystkie nacje - tzw.Narodowa Karuzela. Polega to na pokazywaniu swoich tradycji w tańcach i przygotowywaniu dań...to super impreza bo można poznać kulturę innych i posmakować tego co oni lubią.My chwalimy się pierogami i gołąbkami .... dużo ludzi je lubi. Chętnie też oglądają jak dzieciaki tańczą nasze narodowe tańce.

kaja9

kaja9 2016-06-11

wygladaja swietnie;-)

baster1

baster1 2016-06-12

Już samo słowo "DUŻE" mi zasmakowało...:)

dana15

dana15 2016-06-12

Właśnie DUŻE ja wolę robić, szybciej widać efekt na talerzu. Nawet 2 duże łyżki farszu wkładam do jednego pieroga. SMACZNEGO.

pimpoli

pimpoli 2016-06-12

pierożki wyglądają bardzo apetycznie- ale widzę,że mam na stanie taki sam talerzyk ! :))
i filiżankę do kompletu :)

meryen

meryen 2016-06-12

Pewnie już nic nie zostało?:) Przyznaję, że nabrałam ochoty na zrobienie. Też wybrałabym pieczenie. A ciasto krucho-drożdżowe? Bo sprawdziłam, że nie tylko nadzienia bywają różne.
Dziękuję za pomysł;)

jaworr

jaworr 2016-06-12

Bardzo apetyczne te pierożki.... narobiłaś mi smaku, osobiście wolę smażone...:)
Przyjadę na smażone do Ciebie...:)

slawa1

slawa1 2016-06-12

Super ciekawe danie,ja też bym wolała pieczone.W gazetce biedronkowej smaki świata są właśnie przepisy Portugalia i Hiszpania .
Są podobne pierożki empanadas.Pozdrawiam.

henry

henry 2016-06-13

skusiłaś mnie.poszperałam w necie.... i chyba coś upichcę!!!

czes59

czes59 2016-06-13

Moja żona zrobi takie, spodobał jej sie przepis:)

isia222

isia222 2016-06-14

wyglądają pysznie

meryen

meryen 2016-06-21

A ja na przepis ciasta czekam, bo wciąż trafiam na krucho-drożdżowe:))

dodaj komentarz

kolejne >